Contact: +31 (0)20 238 8800 | info@acibademimc.com

De BOX enkelprothese is een zogenaamde 3e generatie prothese die bestaat uit drie componenten waaronder een bewegende ‘meniscus’ van polyethyleen. De prothese komt voort uit een samenwerking tussen het Rizzoli Institute in Bologna (professor Sandro Gannini o.a.) en Oxford University (professor John O’Connor o.a.). 1

Het design van de prothese is het resultaat van baanbrekend onderzoek naar de bewegingen van, en stabiliteit in, het normale gezonde enkelgewricht. Dit onderzoek heeft geleid tot gedetailleerd inzicht in de rol van ligamenten (steunapparaat) bij het controleren en beperken van de anatomische bewegingen.

De unieke, in drie compartiment bewegende, prothese is ontworpen om te bewegen op geleide van een gelijkblijvende (isometrische) spanning in de ligamenten rondom het gewricht, te weten rollen en glijden. Hiermee wordt een natuurlijke beweging en stabiliteit gewaarborgd. De protheseoppervlakken blijven gedurende de gehele bewegingsrange volledig congruent waardoor slijtage en piekbelasting worden geminimaliseerd in het polyethyleen ‘meniscus’ component.

Gepubliceerde klinische resultaten laten een zogenaamde overleving zien van de prothese van 97% na 3 jaar, met een volledige functionaliteit van 96,1% na 4 jaar. Hierbij is gekeken naar patiënttevredenheid scores bij bijvoorbeeld traplopen, balans, en het looppatroon.

Is de BOX enkelprothese voor u geschikt?

De indicatiestelling voor een enkelprothese is relatief smal. Anders dan bij bijvoorbeeld een heup- of knieartrose kan bij alleen specifieke patiënten en indicaties een enkelprothese uitkomst bieden. Overleg met uw orthopedisch chirurg of u in aanmerking komt.