Contact: +31 (0)20 238 8800 | info@acibademimc.com

Er bevinden zich in de voet en enkel 28 botten en meer dan 30 gewrichten, grote en kleine. De botdelen worden gesteund in rust en bij bewegingen door een complex stelsel van bindweefselbanden, de ligamenten. Bij voet- en enkelartrose is er sprake van slijtage in de bewegende delen. Pijn bij (het opstarten van) bewegen, pijn in rust, zwellingen en bewegingsbeperkingen zijn de belangrijkste klachten.

1De botdelen van genoemde gewrichten zijn voorzien van een laagje glad kraakbeen, zodat ze soepel kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. Op zich is het normaal dat met het toenemen van de leeftijd kraakbeen in een gewricht van dikte en samenstelling verandert. Bij artrose echter treedt overmatige slijtage op van het kraakbeen. Het gladde oppervlak wordt dun en het lichaam kan dit niet meer repareren. Er zijn drie oorzaken van artrose.

 • De kraakbeenlaag van het gewricht slijt door onbekende oorzaak. Hierdoor wordt deze laag met kraakbeen op het botuiteinde dunner en uiteindelijk komt het onderliggende bot (gedeeltelijk) bloot te liggen. Deze vorm van artrose komt het meest voor bij mensen van middelbare leeftijd of ouder.
 • Een ontstekingsreactie van het gewricht kan het kraakbeen aantasten, bijvoorbeeld bij reumatoïde artritis. Ook hierdoor wordt de kraakbeenlaag op het botuiteinde dunner of de laag verdwijnt geheel. Dit kan op iedere leeftijd voorkomen. Meestal worden beide enkels/voeten aangetast en de kans bestaat dat ook in andere gewrichten artrose zal ontstaan.
 • Artrose kan ook ontstaan na een andere aandoening, zoals een botbreuk of een bandletsel. Het kraakbeen kan rechtstreeks beschadigd raken, of bijvoorbeeld door een andere manier van bewegen extra snel slijten. Dit heet ‘posttraumatische artrose’ en kan jaren na die andere aandoening alsnog optreden.

Artrose en de BOX enkelprothese

Artrose van de voet en enkel treedt het vaakst op in de volgende gewrichten:

 • De enkel, daar waar het scheenbeen op het bovenste bot van de voet (het sprongbeen) rust. Dit gewricht heet ook wel: het bovenste spronggewricht.
 • De drie gewrichten van de achtervoet:De middenvoet, waar de middenvoetbeentjes zijn verbonden met de kleinere voetwortelbeentjes.
  • het gewricht waar de onderkant van het sprongbeen rust op het hielbeen, het onderste spronggewricht.
  • daar waar het sprongbeen is verbonden met het binnenste voetwortelbeentje.
  • daar waar het hielbeen is verbonden met het buitenste voetwortelbeentje.
 • De grote teen, waar het eerste middenvoetbeentje is verbonden met het eerste kootje van de teen.

De BOX enkelprothese wordt toegepast bij de eerstgenoemde plaats van artrose; het bovenste spronggewricht.

23