Contact: +31 (0)20 238 8800 | info@acibademimc.com

Hoe weet ik of ik artrose heb van mijn enkel?
Bij artrose is er toenemende wrijving tussen de botten en dat doet pijn. Ook kunnen ruwe uitsteeksels ontstaan op het bot. Er kan zich vocht ophopen in het gewricht en de omliggende weefsels; dit geeft dikwijls zwelling. Zowel de pijn als de zwelling maken bewegen moeilijk. Wanneer u en uw huisarts het nodig vinden, maakt u een afspraak bij de orthopedisch chirurg. Hij vraagt allereerst naar uw ziektegeschiedenis (anamnese) en hij zal een lichamelijk onderzoek doen. Misschien wil de orthopedisch chirurg zien hoe u loopt. Dit heeft als doel om te kijken hoe de botten van uw benen en voeten ten opzichte van elkaar bewegen en om te zien hoe groot uw passen zijn. Bovendien kan hij de kracht van uw enkel en voet testen. Soms is het nodig om naast het gewone röntgenonderzoek aanvullend onderzoek te verrichten.

Is een enkelprothese een goede oplossing voor mijn artrose?
De indicatiestelling voor een enkelprothese is relatief smal. Anders dan bij bijvoorbeeld een heup- of knieartrose, die veel breder worden toegepast, kan bij alleen specifieke patiënten en indicaties een enkelprothese uitkomst bieden. Overleg met uw orthopedisch chirurg of u in aanmerking komt.

Wanneer kom ik niet in aanmerking voor een enkelprothese?
Bij slechte vaten, suikerziekte en /of roken wordt een enkelprothese afgeraden. Ook op jonge leeftijd is een enkelprothese niet aan te raden.

Is het ‘’stijfzetten’’ van de enkel (arthrodese) een betere optie voor mij?
Op jonge leeftijd en bij intensief sporten is een arthrodese een betere optie. Bij slijtage van de voorvoet en het onderste spronggewricht kan een enkelprothese een betere optie zijn.

Kan ik sporten met een enkelprothese?
Het wordt afgeraden om te sporten met een enkelprothese. Fietsen kan wel.

Hoe is de nabehandeling na een enkelprothese?
Na de operatie wordt het been enkele dagen hoog gehouden op een slede. De hechtingen worden na 2 weken verwijderd. U mag de enkel de eerste weken slechts gedeeltelijk belasten.

Krijg ik gips?
In principe krijgen patiënten 4 weken gips na de operatie. Soms wordt deze periode verlengd.

Wanneer mag ik de enkel weer belasten?
Normaal gesproken mag de enkel na 4 weken weer volledig belast worden.

Hoeveel dagen verblijf ik in het ziekenhuis?
Gemiddeld tussen 2-5 dagen.

Hoelang gaat de enkelprothese mee?
Het is niet precies te zeggen en afhankelijk van meerdere factoren, maar de resultaten na 5 jaar zijn goed.

Kom ik na een (eerdere) enkelarthrodese in aanmerking voor een prothese?
Theoretisch kan dit, hoewel de spieren en pezen lange tijd niet functioneel zijn geweest.